Indoor-Salatanbau

Binnen sla kweken: zo doe je dat

Heb je geen tuin of balkon of wil je graag in de wintermaanden je eigen sla kweken? Probeer het dan eens binnen in pot! Wij leggen je uit hoe.

Niets heerlijkers dan je eigen salade samenstellen met sla die je zelf hebt gekweekt. Voordeel: het is totaal niet moeilijk en als je de juiste slasoorten kiest, kun je lekker snel oogsten. In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe jij jouw eigen sla kweekt.

Zaden

Het eerste wat je natuurlijk moet doen is zaden kopen. Maar welke slasoorten zijn geschikt om binnen in pot te kweken? In principe kun je elke slasoort in pot kweken, maar een slimme keuze is pluk- of snijsla. Lekkere soorten zijn: “Mesclun Puur sla”, pluksla Cocarde en Catalogna en Lollo Rossa. Deze groeien redelijk compact én het grote voordeel is dat ze weer aangroeien als je ze een paar centimeter boven de grond afknipt. Op die manier kun je dus meerdere keren oogsten van dezelfde planten. Ideaal! Ook rucola kun je op die manier oogsten en is dus geschikt.

Potgrond

Voor zaailingen is het belangrijk dat ze in luchtige grond staan, zodat ze makkelijk kunnen wortelen na opkomst. Onze biologische potgrond is hier prima geschikt voor door de losse structuur. Sla heeft niet zoveel voeding nodig, dus de voeding in onze potgrond is voldoende om ze in te laten opgroeien.

Potjes

Wil je de sla op de vensterbank in de keuken zetten, dan zijn 9cm potjes of een iets groter formaat fijn. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor groteren potten, net wat jij kwijt kunt. Het slimste is om per potje één slaplantje erin te zetten. Twee kan ook, maar dan blijven de plantjes wat kleiner.

Zaaien

Omdat de zaden van sla zo klein zijn, kun je het beste meerdere zaden per potje zaaien. Later dun je ze dan gewoon uit (zie verderop). Zorg dat de grond voldoende nat is en druk de zaden lichtjes aan. Strooi er een heel dun laagje potgrond overheen.

Standplaats

Sla heeft niet per se directe zon nodig. Sterker nog, de hele dag in de warme en felle zon, daar worden ze niet blij van. Een lichte plek zonder zon is ook prima.

Heb je een heel donker huis of is het winter en zijn de dagen nog kort, dan is het slim om ze onder een groeilamp te zetten. Dan weet je zeker dat ze voldoende licht krijgen. Je hebt allerlei groeilampen die vanzelf aan- en uitschakelen. Zet sla niet vlak naast een kachel of verwarming, want ze houden niet van te veel warmte. Een onverwarmde ruimte kan eventueel ook als het er in de winter niet al te koud wordt.

Uitdunnen/Verspenen

Als je slaplantjes zijn opgekomen en lekker aan het groeien zijn, kun je ze op een gegevens moment gaan uitdunnen of verspenen, afhankelijk van hoeveel planten je wil opkweken. Wil je er maar eentje? Kijk dan welke zaailing het sterkst en groots is en haal de rest voorzichtig weg.

Wil je meerdere plantjes? Haal de zaailingen dan voorzichtig uit het potje en kies weer de sterkste en grootste uit. Die geef je vervolgens elk hun eigen potje of je zet er twee per potje in als je niet zoveel ruimte hebt.

Verzorging

Groenten in pot drogen veel eerder uit dan in de volle grond. Sla houdt bovendien ook van genoeg water, want ze bestaat zelf voor een groot deel uit water. Zorg dus dat je op tijd water geeft en laat de grond niet te veel uitdrogen. Ben je bang dat je vergeet water te geven? Dan kun je ook een schoteltje met water onder het potje zetten, zodat het slaplantje zelf water kan opzuigen. Ze ontwikkelen dan ook een sterker wortelgestel.

Oogsten maar!

Pluksla kun je ongeveer oogsten als de plantjes 15 cm hoog zijn. Om pluk/snijsla te oogsten haal je dus niet de hele plant weg. Je knipt gewoon af wat je nodig hebt en laat een paar centimeter boven de grond staan. Daarna groeit de plant gewoon weer aan. Op die manier kun je maandenlang oosten van een slaplantje.

Eet smakelijk!

Foto’s en text gemaakt door @moesmeisje

Copyright 2024 © Cellmax Nutrients B.V.