Dosering van meststoffen

 

We krijgen regelmatig vragen over het gebruik en dosering van meststoffen en additieven. Iedere situatie is natuurlijk anders. Toch kun je met slechts een paar uitgangspunten vrijwel altijd goede resultaten krijgen. We hebben ze op een rijtje gezet.

Bodem, water en licht.

Planten hebben grond, water en licht nodig om te leven en te groeien. Zorg dat je weet wat je plant nodig heeft, zodat deze niet te weinig of teveel licht krijgt. Hetzelfde geldt voor water. De ene plant heeft meer water nodig dan de andere. Maar nooit zoveel dat ze verdrinken. Zorg bij potten altijd dat het water weg kan. Planten hebben grond nodig zodat de wortels stevigheid aan de plant kunnen geven. Wortels zorgen er ook voor dat de voeding uit de bodem wordt opgenomen. Als er niet voldoende voedingsstoffen in de grond zit, zal je plant zich niet goed kunnen ontwikkelen.

Stikstof, Calcium en Kalium

Stikstof, Calcium en Kalium zijn de drie belangrijkste voedingstoffen voor je plant. Daarnaast zijn er allerlei micronutrienten en schimmels. (verder uitwerken met Johan).

Beter te weinig dan teveel

Voor alle meststoffen en additieven geldt dat je beter te weinig kunt gebruiken dan teveel. Je kunt namelijk heel eenvoudig meststoffen toevoegen aan de grond, maar je kunt het er bijna niet uitkrijgen. Begin dus altijd met de hoeveelheid die op de verpakking staat vermeld. Wanneer je merkt dat je planten het goed doen, gebruik je voldoende. Meer is dan niet nodig. Teveel kan zelfs tot slechtere resultaten leiden.

Welke meststof moet ik gebruiken?

Ervaren kwekers weten precies wat ze nodig hebben. Wil je een meststof waar je altijd op kunt vertrouwen. Dan is BIO 8-2-2 de beste keuze. Het is een veel gebruikte meststof die je vrijwel altijd kunt gebruiken.

Sommige additieven zijn geschikt voor verschillende fasen van je plant. Rootbooster gebruik je bij het kiemen en stekken. De Grow producten tijdens de groei, en de Bloom producten tijden de bloei en de vruchtdragende fase. Gebruik deze fase-gebonden producten niet als algemene meststof.

Bemesting van potgronden

Let ook op welke potgrond je gebruikt. Verschillende potgronden vragen een verschillende aanpak.

Terra en Bio potgronden hebben bemesting voor de eerste weken. Hier begin je met bemesting als je planten beginnen te groeien.

Coco en Hydro hebben van zichzelf geen bemesting. Hier begin je dus vanaf het begin met bemesting.

Doseerdop

Gebruik de handige doseerdop om je meststoffen en additieven zonder geknoei precies af te meten.

Copyright 2024 © Cellmax Nutrients B.V.