Culinaire daktuin in hartje London

Een biologische daktuin met Cellmax Bio producten.

Het Concept

Begin 2021 werden we benaderd door onze Britse partner The Urban Seed Lab om hen te helpen bij het creëren van een unieke culinaire daktuin voor een succesvolle chef-kok, restauranthouder en ondernemer in zijn prachtige huis in Londen.

De belangrijkste opdracht van de klant was het ontwerpen, plannen, kweken uit zaad, planten en onderhouden van een volledig beheerde culinaire tuin, met behulp van materialen van de allerbeste kwaliteit die overal ter wereld verkrijgbaar zijn, die zeldzame en ongebruikelijke kruiden- en groentesoorten zou laten zien voor gebruik in zijn woonkeuken en hem en zijn gezin in staat zou stellen om zelfvoorzienend te leven in het hart van Londen.

Installatie

Het Urban Seed Lab kocht een indrukwekkende reeks gepoedercoate roestvrijstalen ‘Belvedere’-plantenbakken van het Oostenrijkse merk van wereldklasse Biohort (www.biohort.com) en ontwierp een op maat gemaakte lay-out voor het nieuw geïnstalleerde, onder architectuur gebouwde dak van de eerste verdieping met wenteltrap.

Cellmax werkte nauw samen met het Urban Seed Lab en adviseerde het gebruik van onze BIO Soil mix in combinatie met een dunne laag kleikorrels eronder, om een optimale drainage te garanderen die bestand is tegen het regenachtige Britse klimaat. Cellmax BIO Soil mix is gecertificeerd biologisch, en als zodanig kon gemakkelijk worden voldaan aan de eis van de klant voor een volledig veganistische en bio-gecertificeerde tuin, met behulp van de hoogste kwaliteit kweeksubstraten die zullen zorgen voor een hoge opbrengst en onderhoudsgemak, en die ongeëvenaarde kweekprestaties zouden bieden.

Gezien de grootsheid van de omgeving en de kwaliteit van het prachtige, onder architectuur gebouwde huis waarin de tuin zou komen, was het absoluut noodzakelijk om een strakke en stijlvolle uitstraling te bereiken. Samen bedachten we een methode om elke plantenbak te ‘top-dressen’ met een laag Cellmax COCO Soil-mix. Dit zorgt voor een betere drainage, maar ook voor een gladde, esthetisch aantrekkelijke afwerking van de groente- en kruidenbedden. Bovendien houdt Cellmax’ COCO Soil minder water vast dan conventionele groeimedia, wat ongedierte en vliegen afschrikt die zich meestal ophopen rond te natte grond.

In totaal werd zo’n 15.000 liter BIO- en COCO-grond naar het Verenigd Koninkrijk verscheept, samen met 2.000 liter kleikorrels en een volledige aanvulling van Cellmax-groeivoedingsstoffen. De resultaten waren uitstekend, en dit specifieke Londense project behoort nu tot de allerbeste culinaire privétuinen in Groot-Brittannië.

Opkweek

Na een gedetailleerd beplantingsplan dat maanden in beslag nam om te verfijnen, ontkiemde het Urban Seed Lab elke plant voor de tuin uit biologisch zaad met DEFRA-certificaat en stekken met aeroponische wortels (uitsluitend gedaan met Cellmax-substraten en -voedingsstoffen). Ze werden liefdevol opgekweekt in hun kweekruimte in Wales onder aangepaste licht- en voedingsprotocollen voor een maximale groeikracht, opbrengst en ongedierte bestendigheid.

Aan het begin van de Britse zomer werd de daktuin eindelijk aangeplant, op tijd voor het aankomende warme weer. Alle planten werden geplant met de Cellmax ProductX Mycorrhiza’s, die de groei van microbiële schimmels in de plantenbakken stimuleert en zo voor betere groeiprestaties zorgt.

Er werd een speciaal perk met zeldzame munt en basilicum aangelegd met unieke variëteiten zoals kerstbasilicum (met een aroma van kaneel en kruidnagel), Britse basilicum (een dikkere, winterharde variëteit die ideaal is voor teelt in het Verenigd Koninkrijk), bessen- en creme munt (sterk geurend met een zoet, bessenachtig aroma) en een appelmunt variëteit, om er maar een paar te noemen. Er is een ‘alledaags’ kruidenperk aangelegd met courante variëteiten zoals dille, tijm, bieslook, peterselie (zowel plat als breedbladig), koriander (waaronder de zeldzame ‘Calypso’-koriandervariëteit, die fijne, zeer bloeirijke naaldachtige blaadjes draagt), Italiaanse basilicum en nog veel meer; een meer exotisch getinte plantenbak met citroengras (dat zich bijzonder goed aan het Britse klimaat aanpaste dankzij de mix van Cellmax Bio/Cocosmix waarin het werd geteeld), citroenverbena, passievruchten bloem en paarse oregano, een zeer aromatische, winterharde variëteit die zich uitstekend leent voor de stevige Britse keuken.

Groei fase

Om een gezonde wortelgroei te garanderen, werd BIO-Rootbooster van Cellmax gebruikt, naast onze BIO-8-2-2 om de groei te stimuleren; door het aminozuurgehalte in de grond te verhogen, kan het bioleven dat al aanwezig is in BIO Soil mix, zich verder goed ontwikkelen.

Er werd een voedingsschema ingesteld met een op maat ontworpen Gardena Smart Drip-bewateringssysteem, dat elke bak automatisch water geeft, compleet met individuele vochtigheidssensoren, sproeiers onder een hoek, gereguleerde druppelleidingen en speciale meststofverdelers voor gebruik met het Cellmax-voedingen. Het hele bewatering- en voedingsregime werd – en wordt nog steeds – volledig op afstand beheerd door The Urban Seed Lab, zo’n 150km verderop in Wales, met behulp van een smartphone-app die live de vochtigheidsniveaus, bodemtemperatuur en het lokale weer weergeeft. Het eindresultaat is een volledig geautomatiseerde, zwaar groeiende, volledig beheerde culinaire tuin in het hart van het bruisende Londen.

Bloei phase

Hoewel de meeste geteelde planten kruiden en groenten zijn met slechts een vegetatieve fase (geoogst vóór de bloei), werden de planten die de bloeifase bereikten, behandeld met Cellmax BIO Bloom om zwaardere vruchtzetting te stimuleren en de smaak te verbeteren. Een aantal kruidvariëteiten werden tot zaad uitgelopen, zodat ze konden worden geoogst en gebruikt in de keuken (venkel en koriander) of zodat ze konden worden geplant voor het volgende seizoen.

Oogst

Met deze culinaire tuin die het hele jaar doorgaat, is het mogelijk om af en toe te plukken en te oogsten. Vooral met de bladgroenten en kruiden is het noodzakelijk om te oogsten voordat de plant in bloei komt. Eind september was het tijd om de grotere groenten te oogsten zoals; Komkommer, wortelen, erwten, tomaten en chili’s.

Herfst/Winter

Hoewel deze culinaire tuin bedacht en ontworpen is om volledig zelfvoorzienend te zijn, zijn de lente en de zomer natuurlijk de meest productieve seizoenen om te tuinieren. Dit betekent echter niet dat er in de koudere maanden niets eetbaars kan worden geteeld: nadat de bakken van verouderde eenjarige planten waren ontdaan, werden er soorten van kleine sla in polytunnels geplant, die de hele herfst zullen meegaan en tot in de winter wanneer ze volgroeid zijn. Er zijn knoflook-, ui- en sjalotten plantjes geplant, die in het begin van de zomer zullen rijpen. Winterkool, bieten, radijzen, overwinterende brassica’s en primeur-erwten zijn nu allemaal uitgeplant, en een nieuwe oogst van winterharde kruiden zal de klant verzekeren van een winterseizoen vol verse, biologisch geteelde kruiden, fruit en groenten, direct voor zijn deur.

Copyright 2024 © Cellmax Nutrients B.V.