De vier ontwikkelingsfasen van je plant

In dit artikel bespreken we de vier ontwikkelingsfasen van planten en wat jij kunt doen om tijdens iedere fase je planten de beste voeding en bescherming te geven.

Als je tijdens iedere fase de juiste voedingstoffen gebruikt, worden je planten sterker en groener. Ze gaan meer vrucht produceren en zullen ook nog eens lekkerder smaken.

De leestijd is ongeveer 3 minuten. Vergeet niet de aanbieding aan het einde van de pagina te bekijken. Alle producten die je nodig hebt, hebben we voor je verzameld in een volledig én voordelig totaalpakket.

1. Het kiemplantje

Iedere plant is ontstaan uit een zaadje. In het zaadje zitten alle voedingstoffen om een kiemplantje te laten groeien. Wanneer het zaadje ontkiemt, zal één deel zoeken naar licht, het andere deel wordt later het wortelsysteem van de plant. Eenmaal buiten de schil van het zaadje, zal dit kleine worteltje meteen gaan zoeken naar de stoffen die het nodig heeft. Dit zijn water, vitaminen en andere micro-nutriënten. Hoe meer deze stoffen aanwezig zijn tijdens de kiemfase van je plant, hoe sterker en groter het volwassen wortelsysteem zal worden.

Tijdens het kiemen van je zaden kun je het kiemproces helpen door de zaden ongeveer een halve dag te laten weken in een oplossing van micro-nutriënten. Je kunt dezelfde oplossing ook gebruiken tijdens de eerste aanzet van de wortelgroei, bijvoorbeeld in het schaaltje of in de grond waarin je de zaden laat ontkiemen.

Cellmax BIO Rootbooster is een gecertificeerd biologisch product dat speciaal is ontwikkeld om de wortelgroei te stimuleren. Het bevat natuurlijke stoffen die uit zeewier worden gewonnen, zoals vitaminen, borium, ijzer, kalium, calcium, magnesium, zwavel, mangaan, zink en molybdeen. Ook bevat het een klein beetje stikstof. Dat is belangrijk, want een teveel aan stikstof is in deze fase niet goed voor je plant.

2. De zaailing

Wanneer het kiemplantje echte bladeren krijgt, noemen we het een zaailing. Vaak krijgen zaailingen een klein, eigen potje om zich verder in te ontwikkelen. De zaailing gedijt het best in een beschermde omgeving, zonder teveel wind of kou. De potgrond in het potje geeft de wortels de nodige stevigheid om zich in alle richtingen uit te breiden, op zoek naar voeding. Dat is meteen de tweede functie van potgrond: het bieden van extra voedingstoffen die de groei van het jonge plantje bevorderen.

In de natuur en bij vollegrondteelt worden organische materialen tijdens het zogenaamde mineralisatieproces omgezet in stoffen zoals stikstof en fosfor. Dit zijn stoffen die het jonge plantje bij uitstek nodig heeft om te kunnen groeien. In de Biologische Potgrond van Cellmax is 40% van de stikstof en fosfor direct beschikbaar voor de plant. Dat is ideaal voor zaailingen.

Om de wortels van je zaailingen extra te stimuleren, voeg je in deze fase ook nog een beetje Bio Rootbooster aan het water toe. Dat zorgt voor een stabiele groei, verhoogt de weerstand tegen ziekten en verhoogt de opname van micro-nutriënten.

Stikstof? Natuurlijk!

Wanneer je planten groter worden, zullen ze steeds meer stikstof nodig hebben. De ene plant heeft meer stikstof nodig dan de andere. Als het blad van je planten niet meer mooi groen is, komt dat waarschijnlijk door een tekort aan vrij opneembare stikstof.

Wanneer je merkt dat je plant lichter van kleur wordt, kun je ‘bijmesten’ met Cellmax BIO 8-2-2. Dit is een unieke biologische meststof. Het heeft een hoog organisch stikstofgehalte en is gemaakt van zuiver plantaardige en biologisch gecertificeerde grondstoffen. Je kunt het prima samen met Bio-Organic Grow gebruiken tijdens iedere watergeefbeurt.

8-2-2 staat voor 8 delen stikstof, 2 delen fosfor en 2 delen kalium. Cellmax BIO 8-2-2 is een meststof met bijzonder hoog gehalte aan stikstof – zónder gebruik te maken van dierlijke restproducten. Want dierlijke producten gebruiken we bij Cellmax niet. Dat vinden we beter voor mens, dier en milieu. Het is een ideale vloeibare plantaardige meststof om voedingstekorten snel en gemakkelijk op te vangen.

3. De groeifase

Wanneer je plant groter wordt, ga je verpotten naar een grotere pot of naar de volle grond. Hiervoor kun je Cellmax BIO potgrond blijven gebruiken. Na een tijdje zal de afgifte van voedingstoffen uit de potgrond afnemen. De potgrond raakt ‘uitgeput’. Extra bijmesten is dan nodig.

Je kunt direct na het verpotten al beginnen met Cellmax Bio Grow. Dan weet je zeker dat je plant alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt. In deze fase kan je plant altijd wel iets extra’s gebruiken.

Cellmax Bio-Organic Grow is gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten en is verrijkt met extra proteïnen, vitaminen en natuurlijke zuren voor optimale groei. Het heeft een uitgebalanceerde verhouding van stikstof, kalium en fosfor, precies afgestemd op de groeifase van je planten. Het bevat sporenelementen en fermenten om je planten groot en sterk te laten worden, zodat ze later veel bloemen of fruit kunnen dragen. Je kunt het bij iedere watergeefbeurt gebruiken.

Bij vruchtdragende planten die stevig groeien kun je in deze fase Cellmax BIO 8-2-2 blijven gebruiken. Dit kan nodig zijn als je merkt dat de bladeren van je plant minder groen worden. Dan heeft de plant meer stikstof nodig.

4. De vruchtdragende fase

Zodra je planten knoppen krijgen, breekt een nieuwe fase aan. Je plant heeft zich voldoende ontwikkeld en is klaar om vruchten te gaan dragen. De plant krijgt behoefte aan andere micro-nutriënten, die nodig zijn om bloemen en vruchten te laten groeien. Vooral heeft de plant dan extra kalium nodig. Dit is het moment om over te schakelen op Cellmax Bio Bloom.

Cellmax Bio-Organic Bloom is net als Grow een eenvoudig te gebruiken vloeibare biologische meststof. Bio-Organic Bloom is verrijkt met extra kalium en is daarom speciaal geschikt voor bloeiende en vruchtdragende planten. Het bevat naast kalium alle vitaminen, sporenelementen, fermenten en natuurlijke zuren die in deze fase nodig zijn voor een optimale vruchtontwikkeling. Je kunt het bij iedere watergeefbeurt gebruiken.

Overigens: in deze fase hoef je geen BIO 8-2-2 meer te gebruiken.

Samenvatting

Iedere kweker wil dat planten zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Daarom is het belangrijk je planten te geven wat ze nodig hebben. Tijdens iedere ontwikkelingsfase hebben planten behoefte aan verschillende voedingstoffen. Als je de additieven en bemesting aanpast aan de ontwikkelingsfase van je plant, krijg je de beste resultaten.

Cellmax heeft voor alle vier ontwikkelingsfasen van je plant de juiste potgrond, voedingstoffen en additieven ontwikkelt. Deze kun je voordelig als een complete set in één keer aanschaffen.Aanbieding

Alle producten voor iedere ontwikkelingfase van je planten in één totaalpakket. Extra voordelig omdat we dit pakket ook nog eens gratis verzenden.

Bio Set Compleet

Alle noodzakelijke producten in één voordelige set om op een biologische manier het beste uit je planten te halen. Voor de teelt van kruiden, fruit, groenten én bloemen. Ideaal voor de moestuin, maar ook de perfecte combinatie voor je balkon of binnentuin.

Met deze set krijg je twee zakken potgrond van de allerbeste kwaliteit én alle additieven om je planten de beste voeding en bescherming te geven.

Bekijk product

Copyright 2024 © Cellmax Nutrients B.V.