De weg naar Bio – een zoektocht naar echte duurzaamheid

Ben je een bewuste kweker die op zoek is naar écht duurzame potgrond? Vraag je je af waarom zoveel ‘bio’-producten nog dierlijke meststoffen bevatten? Of wil je weten hoe je als teler kunt bijdragen aan een gezondere bodem, zonder in te leveren op resultaat?

In een tijd waarin ‘biologisch’ en ‘duurzaam’ vaak als marketinglabels worden ingezet, delen we het verhaal achter een potgrond die deze woorden inhoudelijk waarmaakt. Onze ‘weg naar Bio.’

 

Potgrond met een missie

In 2018 introduceerden we bij Cellmax onze gecertificeerde Bio-lijn met potgrond en plantenvoeding. Het was een ontwikkelingsproces van 2,5 jaar waarin intensief werd getest, gemeten en bijgesteld. De wens was duidelijk: een plantaardige, zo biologisch mogelijke potgrond ontwikkelen zonder dierlijke meststoffen, met hernieuwbare grondstoffen, én die ook in de praktijk werkt.

 

Natuurlijk proces

Een volledig biologisch groeiproces gebeurt in de volle grond. Planten halen daar hun voedingsstoffen uit bacteriën, schimmels, wormen en micro-organismen en geven in ruil daarvoor suikers terug. Dit natuurlijke proces duurt bijna twee jaar, terwijl kwekers natuurlijk sneller resultaat verwachten. Daarnaast is het nabootsen van dit bodemecosysteem ook erg moeilijk.

 

Grondige tests, meetbare resultaten

In samenwerking met Plantresearch uit Made zijn we gestart met testen om tot een effectieve samenstelling te komen. We begonnen met kleine tests op aardbeienplanten omdat die snel tekorten laten zien. De eerste testmix was volledig duurzaam, maar er wilde geen plant op groeien. Compost leek een oplossing, maar het bevat ook zware metalen en wordt verhit voor gebruik, wat de duurzaamheid juist ondermijnt.

Toen die uiteindelijk beter gingen, testten we in grotere opstellingen verschillende variaties van de potgrond. Tijdens deze testen werden alle waardes, zoals pH en voedingstoestand, gemonitord. Zo kwamen we uiteindelijk tot een succesvolle, duurzame samenstelling met 25% kokos, 25% houtvezels en groencompost en 25% gecertificeerd veenmosveen.

Bij vruchtdragende planten, zoals tomaat of paprika, is extra voeding nodig om het stikstofgehalte op pijl te houden. Daarom ontwikkelden we aanvullende vloeibare biologische meststoffen. Een deel van deze voeding is snel opneembaar, een deel komt langzaam vrij – precies wat een biologische teelt nodig heeft.

 

 

Actief bodemleven

Om het biologische proces in de potgrond te stimuleren, hebben we natuurlijke stoffen toegevoegd aan de Bio potgrond zoals fulfine en humine. Deze stoffen kwamen vroeger volop voor in de bodem, maar zijn door intensieve landgebruik verdwenen. Ze worden nu gewonnen uit gefilterd grondwater van Groningse veenlagen. Ook is druivenmost toegevoegd, een restproduct uit de wijnindustrie dat vol zit met stoffen die ook het bodemleven bevorderen.

 

Alternatieven voor veen

Veen is vanwege zijn unieke eigenschappen (lage pH-waarde en zuiver) populair in potgronden, maar bij de winning ervan wordt het ecosysteem verstoord in de veenlaag en er komt veel CO2 vrij. De Bio-lijn werkt daarom met duurzamere alternatieven die bijna dezelfde unieke eigenschappen hebben:

  • RPP-gecertificeerd veenmosveen, dat opnieuw aangroeit.
  • Innovatieve veenplantjes die geteeld worden en jaarlijks geoogst kunnen worden.
  • Kokosvezel, een herbruikbaar restproduct.

 

Biologisch, maar dan echt

Hoewel veel producten voldoen aan de minimale eisen voor biologische teelt, zijn ze niet gecertificeerd – waardoor het de vraag blijft hoe biologisch ze écht zijn. De Bio-lijn is wél gecertificeerd: elke gebruikte grondstof, elk productieproces en elke toeleverancier is gecontroleerd en goedgekeurd volgens de eisen van Control Union. Zo komen we het meest in de buurt van ‘bio’.

 

Voor wie is deze potgrond bedoeld?

Onze Bio-lijn is ontwikkeld voor alle bewuste kwekers die geen compromissen sluiten op kwaliteit of duurzaamheid.

Dus, ben jij klaar om bewust te kweken met een biologische potgrond die écht werkt?

 

Ontdek de Bio-lijn van Cellmax

 

Copyright 2025 © Cellmax Nutrients B.V.