5 Tips voor meer bloemen en fruit

Bij de teelt van elk type fruit of groente zijn er bepaalde dingen die het verschil kunnen maken als het gaat om de kwaliteit en opbrengst van je oogst. Net als bij bodybuilding in een sportschool is er een vast programma van logica dat gevolgd moet worden om de omvang en de productie te maximaliseren. Hetzelfde geldt voor planten. In deze post leggen we uit wat de vijf beste manieren zijn om de grootste vruchten en bloemen te krijgen.

Planten snoeien

Snoeien is een techniek die wereldwijd wordt toegepast, ook op commerciële schaal. Snoeien van planten betekent eenvoudig het weghalen van de bladeren van de plant, zodat de bladeren die achterblijven zich concentreren van de energie op de verder groei en ontwikkeling van de plant. Het beste wat je kunt doen bij het kweken van planten, is om alle onderste delen van de plant volledig te weg te snoeien. Sommige kwekers halen zelfs alle bladeren en takken weg tot er nog één internode (vertakking) overblijft, voordat de planten uiteindelijk gaan bloeien. Bij tomaten wordt tussen de vertakkingen nieuwe takken weggehaald (dieven) zodat alleen het bovenste deel van de achtergebleven struik vruchten produceert. Dit lijkt misschien onlogisch omdat het lijkt dat je alles verpest wat er tot nu toe in de laatste 4-8 weken is gegroeid. Echter, het toepassen van deze techniek wordt sterk aangeraden om zware topvruchten te kweken zonder ongewenste lager hangende, kleinere vruchten.

Toevoegen van voeding op basis van suikers

Het voorbeeld dat we gaven over bodybuilding, geldt ook voor de mogelijke gevaren van koolhydraten. Deze zijn berucht vanwege het vasthouden van gewicht. Dit is precies hetzelfde voor planten die fruit en groenten produceren. De tweede techniek voor het verhogen van je opbrengst is hierop gebaseerd: het voeden met op suikers gebaseerde grondstoffen. Hiervoor kun je Cellmax Flowerstimulator gebruiken. Dit product bevat veel natuurlijke suikers om de stofwisseling en het totale suikergehalte in fruit en vruchten te verhogen, wat resulteert in een betere smaak.

Een andere en eenvoudige oplossing is het gebruik van melasse. Dit is één van de basis ingrediënten van Cellmax BIO 8-2-2. Melasse is een restproduct van de suikerrietindustrie dat wordt verhit tot een dikke teerachtige substantie. Het wordt ook gebruikt voor paarden als een voedingssupplement. Wanneer je het gebruikt voor je planten, zal het de plant voorzien van een hoog gehalte aan sporenelementen, vooral veel kalium.

Fosfor en kalium

De derde en beste techniek om grotere vruchten te krijgen is door gebruik te maken van een grotere hoeveelheid  fosfor (P) en kalium (K) in de basisbemesting. Planten hebben deze twee macrovoedingsstoffen nodig voor een hele reeks processen die diep in de plant plaatsvinden op celniveau. Om vruchtgewicht en biomassa serieus te verhogen, kun je bij iedere watergeefbeurt onze PK-Booster of de biologisch gecertificeerde Alga-Max gebruiken.

Bij hydrocultuur en gebruik van kunstlicht is het beter om aan het einde van de bloeiperiode juist helemaal niets meer toe te voegen aan je water. Anders zou het water te verzadigd raken en de P en K moeten volledig worden afgebroken en opgelost als zouten. Dit zal in de laatste stadia van de bloeifase de wortels stimuleren om de resterende voedingsstoffen en mineralen uit het groeimedium op te nemen.

Klimaat

Klimaat heeft een zeer sterk effect op de bloemen- en fruitproductie, hieronder splitsen we klimaat op in vier onderdelen: licht, water, lucht en temperatuur.

Licht

Licht is natuurlijk één van de belangrijkste factoren voor de groei en bloei van planten. De energie die de plant krijgt van licht zorgt voor omzetting van koolstofdioxide in suikers. Wanneer een plant in zijn natuurlijke omgeving groeit en bloeit, regelen de seizoenen de lengte van de dag de verschillende fasen van het leven van de plant. Wanneer het daglicht na korter wordt, detecteert de plant dit. Er treedt een hormonale verandering op en het bloeiproces wordt gestart. Wanneer je plant binnen groeit of in een geconditioneerde ruimte met kunstlicht staat, moet je de plant zelf vertellen wat het seizoen is door het aantal uren licht in te stellen. Het aantal uren per dag verschilt van 18 uur in de zomer tot 10 uur in de winter.

Water

Wanneer een plant vruchten en bloemen produceert, heeft het ook meer vocht nodig. Het is daarom belangrijk om in de bloeifase meer water te geven dan in de groeifase. Wanneer een plant in de bloeifase te weinig water heeft, haalt de plant zijn vocht uit de vruchten, wat ten koste gaat aan de vruchtgrootte en smaak.

Lucht

Zoals hierboven in het lichtgedeelte is beschreven, is het noodzakelijk dat de plant over voldoende koolstofdioxide (C02) beschikt om een verhoogde fotosynthese in stand te houden. Ook is voldoende verse lucht nodig.

Temperatuur

Als de temperatuur hoger is, zullen planten sneller ademen en zullen processen versnellen, inclusief de productie van fruit en bloemen. Bij een hogere temperatuur zullen de wortels ook warmer worden. Naarmate de temperatuur van de wortels stijgt, zal de wateropname van de wortels toenemen.

Hydrocultuur versus biologisch kweken

Uit talloze publicaties komt naar voren dat in de commerciële landbouwindustrie, waar het vaak gaat om gewicht en productie, niets te vergelijken is met het kweken van planten op hydrocultuur. Deze systemen worden gebruikt voor de teelt van een grote hoeveelheid aan groenten zoals artisjokken, asperges, bonen, bieten, bieten, broccoli, Brusselse spruitjes, kool, wortelen, bloemkool, selderij, komkommer, aubergines, prei, sla, uien, pastinaak, erwten, aardappelen, radijs, rabarber, pompoen, en tomaten.

Deze systemen zijn meestal N.F.T. -systemen. Dit betekent dat er een permanente aanvoer van voedingsoplossing en zuurstof beschikbaar is voor de wortels. Hierdoor is de opbrengst van de productie hoger dan die van de biologische kweekmethodes. Groeimedia in hydrocultuur bestaan meestal uit steenwol of kokos. De voedingsstoffen zijn gemaakt op basis van mineralen zoals die in Cellmax Hydro Grow en Bloom formules. Dit is een techniek die je kunt toepassen wanneer je grotere en meer vruchten wilt kweken, maar staat ver af van de biologische teelt waar je planten groeien op potgrond, kokos of de volle grond. De eindresultaten in hydrocultuur worden meestal kwantitatief gemeten, terwijl bij biologisch kweken vaak andere kwaliteiten als maatstaaf gelden.

Disclaimer: de bovenstaande informatie is geschreven op basis van onze mening en ervaring, maar de informatie in dit artikel kan variëren voor bepaalde gewassen of variëteiten. Als je plant-specifieke vragen hebt, kun je een mail sturen naar info@cellmax.nl. We helpen je graag verder.

Copyright 2024 © Cellmax Nutrients B.V.