De voordelen van Zeewier in Plantenvoedingen

Zeewier en Planten

De relatie tussen planten en zeewier is altijd al algemeen bekend geweest, maar vanuit een plantkundig perspectief worden de vele voordelen van dit natuurlijke groeihormoon stil gehouden. In dit artikel bespreken we hoe zeewier en de plantenwereld hand in hand gaan door samen te werken op een symbiotisch niveau.

Wat zijn Cytokininen, Auxinen en Gibberellinen?

Zeewier wordt gebruikt als biostimulant in veel moderne commerciële plantenvoedingen en zit vol met nuttige sporenelementen en is rijk aan natuurlijk geproduceerde plantenhormonen. Deze hormonen bestaan uit Auxinen, Cytokininen en Gibberellinen en worden gebruikt om groeisignalen te geven aan de plant en te helpen bij de ontwikkeling vanaf het ontkiemen van de zaden tot de oogst. Deze drie hormonen, die al in het allereerste stadium van de groei worden gebruikt en binnen de wortelzone worden geproduceerd, spelen een enorme rol in de levensduur van de plant.

GA452D de meest bekende Gibberelline
Indool-3-azijnzuur. de meeste bekende Auxine
Cytokinine zeatine

Wat doen ze precies?

Op moleculair niveau spelen cytokininen een grote rol in het sturen van biologische signalen naar de plant, die de groei en ontwikkeling van de celdeling bepalen. Cytokininen worden geproduceerd in de wortels, zaden en vruchten, die zich vervolgens naar het xyleem verplaatsen, om de zijdelingse groei te bevorderen en om de symptomen van veroudering te vertragen en de bladeren van de plant langer groen te houden. Naast het uitvoeren van mitose, de ontwikkeling van chloroplast, wortelcelweefsel, de structuur van de vertakking en bladvorming. De werking van het cytokinine is door zich te binden aan een eiwitreceptor in het celmembraan, die zich vervolgens aan een fosfaatgroep in het cytosol zal hechten. Het eiwit zal dan activeren als het eenmaal in de celkern is gebracht, waar het zich bindt aan de genen van de plant, wat tot slot zal bepalen welke groeirichting er gaat beginnen.

Auxinen zijn een groep plantenhormonen. Deze Auxinen bevorderen de plantengroei bovengronds maar bevorderen ook de productie van wortels en wortelharen. Auxinen reguleren ook de groei van vruchten en bloemen.

Gibberellinen zijn de bepalende factoren voor de stengelgroei en de ontwikkeling van bloemen en vruchten. Soms gebruikt als een manier om oude, hardnekkige zaden te voeden, kunnen gibberellinen slapende zaden stimuleren door een enzym te produceren dat het zaad van wat voedingsenergie voorziet. Dit wordt dan overgebracht naar de wortels en vervolgens naar de kweekpunten. Zoals bij alles wat te veel is, kan een teveel van deze drie hormonen de ontwikkeling van de plant remmen. Als er teveel Auxinen aanwezig zijn kan dit de groei van de wortels beperken en belemmeren. Bij te veel Gibberelline kan de kiemkracht van de zaden verminderen en kan een teveel aan Cytokinine het bladweefsel van de plant verbranden.

Biologische gecertificeerde Zeewier als ingriediënt in Cellmax producten

Een aantal producten van Cellmax bevatten gecertificeerd zeewier vanwege de verbazingwekkende eigenschappen die we in dit artikel hebben uitgelegd. Zeewier is een natuurlijk filter van de zee. In de loop van de tijd heeft de mensheid de zee ernstig vervuild, waardoor zeewier in de zee meer dan ooit nodig is. Daarom is het belangrijk dat zeewier op een verantwoorde manier wordt geoogst. Cellmax gebruikt uitsluitend gecertificeerd zeewier, dat gegarandeerd aan deze voorwaarde voldoet.

Cellmax Rootbooster en Bio-Rootbooster bevatten beide een grote hoeveelheid zeewierextracten. Daarom hebben deze producten een zeer sterke geur die kan ruiken naar sojasaus of rotte vis.

Zoals de naam al suggereert is Cellmax Alga-Max is een algenextract van zeewier dat verrijkt is met Fosfor en Kalium. Alga-Max versnelt de bloemen- en vruchtproductie door de P205 en de K20. Terwijl de zeewierextracten helpen bij de weerstand van de plant tegen hitte en zorgen voor de nodige natuurlijke groeihormonen voor de planten.

Ook aan Cellmax Flowerstimulator zijn de nodige zeewierextracten toegevoegd om een betere bloei te reguleren en de opname van voedingstoffen te bevorderen.

Rootbooster als bladspray

Het sprayen van een fijne laag Rootbooster vermengd met water (bij 2ml/L verdunning) op de boven- en onderkant van de bladeren, kan gunstig zijn in de vegetatieve fase van de plant en kan zelfs de uiteindelijke opbrengst verhogen. Niet alleen is Rootbooster als bladspray een onmiddellijke behandeling van natuurlijke hormonen en algen, het zal ook de waterretentie in het blad en het bouwproces van celwanden verbeteren. Ook is het uitstekend geschikt voor de behandeling van stress of beschadigingen van een plant. Het toepassen van een bladspray kan zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen en een drastische verbetering van de groeikracht.

Studies en onderzoek

Hieronder volgt een kort statement uit de onderzoeken van de Marrokaanse Cadi Ayyad Universiteit, Afdeling Biologie, Laboratorium voor Biotechnologie, Valorisatie en Bescherming van Agro-Resources. Hier hebben onderzoekers het effect van zeewier bestudeerd op boonplanten.

“De toepassing van zeewierextract op bonenplant (Phaseolus vulgaris c. v. Paulista) heeft de vegetatieve groei bij lagere concentraties versterkt met 25% Fucus spiralis en 25% Ulva rigida, die een maximale invloed bleek te hebben op groeiparameters als scheutlengte en wortellengte. Wanneer vloeibare extracten van zeewier (SLE) door middel van bladbespuiting of opgenomen in het medium met de Hoagland voedingsoplossing onder hydrocultuursysteem, werden biochemische parameters zoals chlorofylpigment en eiwitgehalte ook verbeterd in vergelijking met onbehandelde bonenplanten. Een groot deel van het zeewierextract in een gemiddelde kweek (100% van het Fucus spiralis-extract; 75% en 100% van het Ulva rigida-extract) bleek een negatief effect te hebben. Het onderzoek van de nitraatreductase activiteit toonde aan dat bladtoepassing van zeewierextract deze enzymactiviteit verhoogt”.

Copyright 2024 © Cellmax Nutrients B.V.